Deixa un comentari

2a Jornada de debat de l’Emporda: Marta Rovira (ERC) veu el debat del 8 d’abril com una “gran oportunitat” però assegura que passi el que passi el procés continuarà

164661_10202681107382259_1396308398870066206_n

La secretaria general d’ERC ressalta que l’entrada a la UE li “preocupa relativament” perquè hi ha altres possibilitats com l’EFTA

 

Palamós (ACN).- La secretària general d’ERC, Marta Rovira, veu el debat del pròxim dimarts 8 d’abril al Congrés dels Diputats com una ” gran oportunitat” per poder explicar què està passant a Catalunya i per què està succeint aquest procés sobiranista. “És l’única oportunitat que hem tingut alguns però el pas pel Congrés és un pas, el procés continua”, ha subratllat Rovira durant la conversa que ha mantingut amb Vicent Partal a Palamós. Rovira ha avançat que el més probable és que el govern espanyol es negui a traspassar les competències per fer la consulta. D’altra banda, Rovira ha assegurat que li “preocupa relativament” que Catalunya no pogués entrar a la UE perquè hi ha altres “plantejaments” com l’EFTA.

La secretària general d’ERC ha explicat que espera que el govern espanyol i Mariano Rajoy intervinguin durant el debat que es farà d’aquí a dos dies, el pròxim dimarts, al Congrés dels Diputats per decidir si es traspassen les competències perquè la Generalitat pugui fer la consulta. “Ens ho agafem com una oportunitat, l’única que hem tingut alguns per poder explicar què està passant i perquè passa”, ha detallat Rovira.

En aquest sentit, ha assegurat que el pas pel Congrés dels Diputats serà només “un pas” però que el procés sobiranista continua. “Catalunya és un poble que ha decidit fer la consulta i tornar a votar per decidir el seu futur col·lectiu”, ha insistit. Per això, Rovira ha assegurat el següent: “els hi donem la gran oportunitat per explicar-nos i també per, si és possible, arribar a un gran acord polític per la democràcia”. No obstant això, Rovira creu que el govern espanyol negarà el traspàs de competències cap a la Generalitat. “El no és intuït de forma generalitzada, estan caldejant el debat per activa i per passiva. Des del 25 de novembre que hem anat sentit el discurs de la por i l’apocalipsi que ens caurà a sobre si tirem endavant el procés”, ha explicat Rovira.

Tot i això, la secretària general té clar que ERC continuarà treballant per aquest camí. “Tenim un mandat que ens demanava anar a les urnes i continuarem buscant la manera i les fórmules per posar les urnes davant dels ciutadans”, ha assegurat. Rovira ha realitzat aquestes declaracions durant la seva participació en les Jornades de Debat a l’Empordà, ‘El país que volem’, organitzades des de l’Assemblea Nacional Catalana a Palamós, que han aplegat unes 200 persones, i que també han comptat amb la presència del director de Vilaweb, Vicent Partal.

Un nou plantejament: l’EFTA

Ha estat en aquest escenari que Rovira ha ressaltat que el nou país català estaria basat en la participació ciutadana, amb les bases de la socialdemocràcia, la justícia social, la igualtat d’oportunitat i seria un estat republicà “en el millor sentit de les paraules”. “Voldríem regenerar la política perquè ha d’estar al servei dels ciutadans i volem que la població recuperi el seu control”, ha assenyalat. En aquesta línia, Rovira ha assegurat que el procés sobiranista no està “causant fractura social” perquè és un moviment que ha nascut, evolucionat i sorgit “des del carrer, des de tota la ciutadania”.

D’altra banda, pel que fa a nivell econòmic i financer, des d’ERC tenen clar que si Catalunya fos independent, no tindria problemes de “sostenibilitat de les administracions públiques”. “El que sí que ens llastra són les retallades del govern espanyol, el nivell que ens marquen del deute, el dèficit fiscal. Està clar que no tot seran flors i violes quan siguem un nou estat, segurament hi haurà un procés de transició però segurament tindrem més recursos i instruments”, ha comentat.

Per últim lloc, Rovira ha assegurat que li “preocupa relativament” si Catalunya no pogués entrar dins de la Unió Europea. “Sé que hi ha una majoria de ciutadans que volen ser europeus, però tot depèn d’un acord polític que, al final, hi serà perquè el primer interessat en què Catalunya estigui dins de la Unió Europea- ja sigui pel tema comercial i relacions- és l’estat espanyol”, ha afegit. Tot i això, Rovira ha destacat que si Catalunya no fos un nou estat europeu, hi ha altres “plantejaments” possibles com fer un pas cap a l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA). “Podríem estar en un pas entremig, com Islàndia o Noruega compartint principis bàsics de lliure circulació comercial, Catalunya es podria permetre un primer estadi o un estadi definitiu d’aquestes característiques”, ha conclòs.

D’altra banda, el director de Vilaweb, Vicent Partal, també ha demanat a Rovira que en un nou estat català, els partits no “espanyolitzin”. “Espanya té molts dèficits democràtics i nosaltres gràcies als moviments populars dels últims anys podem anar més enllà fer una democràcia més participativa, que la política no sigui una cosa de partits i estaria molt bé que formacions com ERC ho assumissin”, ha subratllat. Pel que fa al debat del 8 d’abril, Partal ha fet una comparació. “No crec que passi res, el problema del govern espanyol és que han de girar un portaavions en una riera, s’han passat molts anys negant-se a veure la realitat i ara que ho comencen a veure els hi queda poc temps per maniobrar”, ha conclòs. Segons ell, l’executiu de Mariano Rajoy no té “ni voluntat ni temps per maniobrar”.

ACN ·

Deixa un comentari